Uudised

Mängi toiduga ehk kuidas trikkide abil toidufotograafia uuele tasandile viia

10 märts 2023

Toidu pildistamist peetakse üheks lihtsamaks teemaks, millega oma fototeekonda alustada. Nimelt saab toitu hõlpsalt ümber korraldada vastavalt oma tahtmiste järgi, see ei vaidle vastu, ei jookse poole pildistamise pealt minema ega tüdi ära. Seega on toiduga hea praktiseerida.

Ka tehnikapagas ei pea kuigi suur olema, piisab kaamerast ja sellega kaasa tulnud objektiivist, statiivist ja reflektorist - esimesed aastad ajad vabalt vaid nendega läbi. Hiljem saad oskuste parenedes juurde osta lisavalgustust, erinevaid objektiive, stuudiovarustust, taustasid ja aksessuaare. Mida sul täpselt vaja läheb, selgitavad välja esimesed pildistamise aastad. Areng võib sulle alguses aeglane tunduda, kuid ole kannatlik, mõne aasta pärast tunned end juba tegijana.

Originaallugu, mille avaldas Petapixel, kajastab teemat veelgi põhjalikumalt, kui huvi detailidesse laskuda. Hetkel aga toome välja mõned nipid ja trikid, kuidas toit piltidel eriti tõetruu ja isuäratav välja näeks.

  • Pruun vedelik seda saab kasutada näiteks toorele linnulihale määrides, et see näeks välja küpsetatud, olgugi, et tegelikult on toores. Katseta tumeda sojakastme või paksu palsami-äärikakreemiga.
  • Papp on suurepärane vahend mahu loomiseks, näiteks eraldades erinevad toidukihid burgerites või magustoitudes.
  • Deodorant sobib piserdamiseks puu-ja juurviljadele, et need näeks säravad välja. 
  • Nõudepesuvahend on hea toode loomaks jookidele kaua kesvaid mulle, näiteks limonaadile või õllele.
  • Kangakaitse sprei sobib piserdamiseks pannkookidele, et need poleks nii imavad. 
  • Kunstjää sobib jookidesse ja kestab eriliselt kaua, kunstjääkuubikud on tehtud nt plastikust või silikoonist ja jätavad pildil üsna tõetruu mulje.
  • Liim, just see valge ja vedel, sobib piima asendama, kui pildistad näiteks krõbinaid või müslit - see ei muuda helbeid lägaseks olluseks. 
  • Glütseriin sobib veega segamiseks ja pihustiga pudelist kasutamiseks näiteks klaasist toodetel.
  • Purustatud kartulid ehk püree on olnud heaks alternatiiviks asendamaks jäätist, mis ei sula.
  • Mootori õli on mõnus kasutada näiteks siirupina vahvlitel või pannkookidel. 
  • Väikesed kausid saab asetada supitaldriku põhja tagurpidi, supp kaussi valada ja garneering peale panna - garneering jääb nii supi pealmisele kihile hõljuma.
  • Sool sobib õlle sisse segamiseks, et vaht taastekitada. 
  • Raseerimiskreem on suurepärane aseaine vahukoorele, mis ei sula ära.
  • Kingaviks on hea kasutamiseks grillitud liha või juurikate määrimiseks, et neile grillitud ilme anda. 
  • Tampoonid või vatitupsud on head tekitamaks auru efekti - leota ja kuumuta seejärel mikrolaineahjus. 
  • Hambatikud toimivad asjade omale kohale fikseerimisel. 
  • Toiduõli saab määrida lihale, et tekitada mahlane ja läikiv ilme.

Eestifotos toimub 17-18. aprillil tootefotode pildistamise kursus, kus lektor ja fotograaf Urmas Ääro räägib kvaliteetse kataloogifoto saamiseks vajalikust tehnikast, selle seadistamisest ja valgustamise põhimõtetest. Kohapeal seatakse üles tootelaud ja valgustid ning pildistatakse erinevaid tooteid. Kursusel on kohad piiratud, seega kui soovid kindlasti just sel kevadel osaleda, registreeri end koolitusele siit.

 

Enriika Vunk

uudised@eestifoto.ee