Uudised

2021 aasta maailma parimatest fotodest valmis tunnine film

15 aprill 2021

Eile selgusid Sony World Photography Awards konkurssi iga kategooria parimad ning kuna premeerimine toimus tänavusest olukorrast lähtuvalt virtuaalselt, siis on sellest kokku pandud ka tunnine dokumentaal, mida igaüks olenemata asukohast tasuta vaadata saab.

Dokumentaalis tutvustab iga kategooria võitja oma pilte ja lugu nende taga (video). Dokumentaalfilmi presenteerivad Briti ajaloolane Jacky Klein ja meelelahutaja Nish Kumar. Ka auhinnatseremooniat saab tänavu vaadata otse kodudiivanilt lahkumata, 42-minutiline video on saadaval siit.

Aasta fotograafiks valiti Craig Easton, kelle tööd olid Põhja Inglismaa kogukondadest. Easton on inglise dokumentaalfotograaf, kes pälvis esikoha portree kategoorias oma projektiga "Bank Top", mille fotod suunavad tähelepanu sotsiaalsele puudusele, eluasemele, töötusele ja sisserändele ning võrdleb omakorda ka neile tulevat välispoliitika mõju. "Need fotodel olevad inimesed pole just need, kes end pildistada laseks, kuid Craig on nende usalduse ära teeninud," sõnas žüriiliige Mike Trow. "Nad vaatavad otse kaamerasse ja näha on, et fotograafi ja pildistatava vahel on side."

Avatud kategooria parimaks valiti Tamary Kudita Zimbabwest, kes pildistas noore naise viktooria-aegsetes rõivastes hoidmas käes Shona traditsioonilisi sööginõusid. Parim fotograafiaõpilane on Coenraad Heinz Torlage oma fotoseeriaga noortest Lõuna-Aafrika farmeritest. Aasta parim noorfotograaf on aga 19-aastane Indiast pärit Pubarun Basu fotoga "No Escape from Reality" (Reaalsuse eest ei põgene - tõlge, toim.), kus pilte ilmestavad puuri meenutavad varjud.

Parima arhitektuurifoto tegi Tšehhi fotograaf Tomáš Vocelka, mis kujutab endist militaarhoonete kompleksi, millest on tänaseks saanud loomade krematoorium. Mark Hamilton Gruchy Inglismaalt võitis Loomingu kategooria parima tiitli redigeeritud fotodega NASAst. Parim dokumentaalfotograaf Vito Fusco Itaaliast võitis fotoseeriaga Keenia püretrumiõitest, mida kasutatakse loodusliku putukatõrjevahendina.

Itaaliast pärit Simone Tramonte sai parimaks keskonna kategoorias; maastiku kategooria parimaks valiti Iraanist pärit Majid Hojjati, kes pildistas üles inimtühjad paigad. Inglanna Laura Pannack võitis portfoolio kategoorias fotodega erinevatest personaalsetest projektidest.

Anas Alkharboutli võitis spordi kategoorias dokumenteerides karatekooli Süürias, mis ühtlasi aitab lapsi sõja traumadest üle saada. Vaikelu kategooria parim on Peter Eleveld Hollandist, kes pildistas üles kompositsioonid ferrotüüpidel märgkolloodiumimenetlusetehnikas. Parim loodusfoto tuli Hispaaniast, fotograaf Luis Tato pildistas rohutirtsude sissetungi Ida-Aafrikas.

 

Enriika Vunk

uudised@eestifoto.ee