Uudised

Kas Meta kasutab sinu nutiprillidega tehtud pilte oma tehisintellekti koolitamiseks?

3 oktoober 2024

Kui möödunud esmaspäeval esitati Metale küsimus, kas too kasutab sinu Ray-Ban nutiprillidega tehtud fotosid oma tehisintellekti koolitamiseks, keeldus ettevõte sellele selget vastust andmast. 

Kui sa veel ei tea, mis need Ray-Ban Meta nutiprillid on, siis lühidalt - vaid mõne sõnaga saad oma nutiprillidega teha 12MP fotosid, salvestada 1080 30P videot, helistada, saata sõnumeid ja leida vastused neile suvalistele küsimustele, mis sulle päeva jooksul pähe hüppavad. Nutiprillide ilmne probleem on alati olnud see, et neid saab kasutada salajase salvestusseadmena. „Salvestades pilte ja videot vilgub LED-tuli, mis on päris ere, kuid enamik inimesi ei märka seda," kirjutab Chris Niccolls Meta Ray-Ban prillide ülevaates. "Kui LED on varjatud, ei salvesta prillid, kuid on üks "aga" - video saab alata ja jätkab salvestamist, kui LED kaetakse hiljem," lisab ta. Nüüd on juba kandja otsustada, kui palju intiimseid momente ta oma elust jagada tahab.

"Me ei aruta seda avalikult," vastas Meta esindaja Anuj Kumar Tech Crunch'i küsimusele, kas nutiprillidega tehtud pilte kasutatakse AI koolitamiseks. "See pole nüüd see teema, mida me avalikkusega jagada sooviksime," lisas Meta kõneisik Mimi Huggins. "Me ei vasta sellele küsimusele ei üht, ega teistpidi." Täispikka intervjuud saad kuulata/vaadata siit: Tech Crunch.

Prillidele on tulemas ka reaalajas video uuendus, mis voogedastab pilte multimodaalsesse tehisintellekti mudelisse. See tähendab, et nutiprillid koguvad varasemast veelgi rohkem infot ilma, et kasutaja seda teaks. "Privaatsetel hetkedel võib kasutaja küsida prillidelt objekti kohta, mida ta vaatab, olles samal ajal teadmatuses, et pildid salvestatakse pilve," vahendab veebilhet Petapixel.

Kuigi Meta ja paljud teised tehisintellekti ettevõtted väidavad, et internetis ja sotsiaalmeedias leiduvad pildid on „avalikult kättesaadavad“, on palju raskem väita, et eraisiku nutiprillide tehtud pildid on avalikud. Fakt, et Meta ei kinnita, et ei kasuta nutiprillide pilte tehisintellekti koolitamiseks, on murettekitav, arvestades, milliseid privaatseid pilte need seadmed suudavad koguda. 

Ray-Ban Meta nutiprillidest saad põhjaliku ülevaate SIIT.

 

Enriika Vunk

uudised@eestifoto.ee