Uudised

Fotograaf jäädvustas kogemata 55 aastat kadunud röövlinnu

17 september 2024

Fidžil elav loodusfotograaf Tom Vierus jäädvustas enda teadmata foto haruldasest röövlinnust, keda polnud keegi viimase 55 aasta jooksul näinud ning mitte kunagi varem pildile püüdnud.

Uus-Britannia kanakull ehk Accipiter princeps on liigitatud raskelt tabatava linnuna, keda teadus on seni tundnud vaid nelja eksemplari kaudu. Lind on ka IUCN ohustatud liikide punases nimekirjas. "Ma olin Pomios, Uus-Britannia idaosas koos Maailma Looduse Fondiga (WWF) tutvumisreisil, kus kolm kohaliku kogukonna liiget juhatasid meid läbi metsa," meenutas Vierus märtsis toimunud retke. "Ma pildistasin mitmeid linnuliike, sealhulgas ka Uus-Britannia kanakulli, kuid tol hetkel ei teadnud ma, et tegu on tõeliselt erakordse linnuga."

Rahvusvaheliselt tunnustatud ornitoloogid kinnitasid hiljem, et Vierusel õnnestus saada esimene teadaolev foto sellest linnuliigist, keda polnud rohkem kui poole sajandi jooksul nähtud. Vierus pildistas lindu metsades, mis on osa Nakanai mägedest – karmist ja erakordselt mitmekesise loodusega mäeahelikust, mis on kavas UNESCO maailmapärandi nimistusse võtta.

Viimane dokumenteeritud teaduslik kirje Uus-Britannia kanakullist pärineb 1969. aasta juulist New Yorgis. Ameerika Linnukaitse Seltsi direktor John Mittermeier kinnitas, et pildil on tõepoolest Uus-Britannia kanakull. "Kuigi vaatluspõhiseid teateid on vahepealsetel aastatel olnud mitu, on Uus-Britannia kanakull 55 aastat suutnud vältida foto-, heli- ja isendipõhist dokumenteerimist," lisas ta.

Originaaluudise leiad veebilehelt PetaPixel.

 

Enriika Vunk

uudised@eestifoto.ee