Uudised

Paljad inimesed on vallutanud Tallinna näitusesaalid

13 september 2024

Kui Fotomuuseumis on juba mõnda aega üleval näitus nimega Keha, siis Fotografiskas saab alates tänasest minna vaatama samalaadset kehale orienteeritud näitust Nude.

"On teemasid, mis tekitavad ebamugavust nagu rassism; on teemasid, mis mõjuvad leebelt, lausa ikooniliselt nagu emadus ja on ka teemasid, mis tekitavad segadust - kõiki neid tundeid ja mõtteid on võimalik kogeda Fotografiska Nude näitust külastades ja tekstidesse süvenedes," kutsus näituse üks fotokunstnikke Marlen Kärema väljapanekut vaatama. Keha näidatakse kogu oma häbitus aususes ja hiilguses, kaasaegses värskuses ja kammitsaist vabana ning seda kõike naise pilgu läbi.

Alasti keha kujutamine pole kunstis ajaloo vältel kuigipalju muutunud – see kannab ja kajastab ajastu iluideaali, mille on enamasti valinud ja kujutanud mehed ning mille tarbijaks on meessoost publik. See näitus keerab kõik tagurpidi ja näitab keha naise pilgu läbi. Lisaks naisidentiteedile toob näitus kokku igasugused kehad/sooidentiteedid ja seda nii Fotografiska kui ka Fotomuuseumi näitusel.

Fotografiska näitus NUDE toob kokku 32 kaasaegset naiskunstnikku maailma eri paigust ja seda saad vaatama minna kuni jaanuarini 2025. Eestist osalevad näitusel Cloe Jancis ja Marlen Kärema. Vastukaaluks saab Fotomuuseumis näha inimkehi näituse eestikeelses nimetuses Keha, kus osaleb tagurpidi arv ehk 23 fotokunstnikku ja see jääb üles kuni 30.septembrini 2024. Viimasel näituse päeval toimub Fotomuuseumis osalevate kunstnike artist talk; keha teema-aastast ja näitusest saab lähemalt lugeda muuseumi kodulehelt.

Ja veel kehadest rääkides - boonusena toob ka maailmatuntud Pirelli kalender tänavu tagasi paljad inimkehad - Eestifoto loo leiad SIIT.

Keha on moes.

 

Enriika Vunk

uudised@eestifoto.ee