Uudised

Kuivanud viskiklaaside põhjad näevad välja nagu võõrad planeedid

19 juuni 2024

Fotograaf Ernie Button on koos oma naisega ära joonud tuhandeid klaase viskit ning viimased viisteist aastat pildistanud kuivanud viskiklaaside põhjasid.

„Projekt Vanishing Spirits algas süütult, pärast õhtust viskit jäid klaasid ööseks lauale ja kui ma hommikul need nõudepesumasinasse viisin, märkasin klaasi põhja, tõstsin selle valguse kätte ning nägin klaasis peeneid jooni,” rääkis fotograaf veebilehele PetaPixel. Selleks, et kõik fotod hallikasvalged poleks, kasutab Button oma abstraktsetele piltidele elu andmiseks erinevat värvi geele. Mõte geele kasutada tuli hetkel, kui ta kasutas erinevaid valguseid klaasi põhjas olevate mustrite valgustamiseks.

Button on pildistanud ka teisi kõrge alkoholi sisaldusega tünnis laagerdunud alkohoolseid jooke: Añejo tequila, rumm, viin, konjak ja laagerdunud džinn võivad samuti pakkuda huvitavaid mustreid. Viimasel ajal on ta katsetanud Jaapani viskiga, mis on tavaliselt tehtud riisist ja nii arvas ta algselt, et just riis põhjustab seda. „Hiljuti proovisin Hakata brändi viskit, mis on valmistatud 100% odrast ja ootasin, et see kuivab nagu Šoti viski, kuid see ei teinud seda." Nii arvab ta, et tekkivad kujundid võivad seotud olla seenelise Koji'ga, mis muudab põhikomponendi tärklised kääritatavaks suhkruks. Erinevat tüüpi tünnid aitavad aga luua erinevaid mustreid. Viskit, mis on laagerdunud burbooni tünnis, iseloomustavad peened/kitsad korduvad jooned, samas kui šerritünn annab paksemad korduvad jooned.

„Aastate jooksul ja sadade viskide hulgas, mida olen katsetanud, olen leidnud vaid mõned viskid (vähem kui viis), mis ei andnud mustrit,” ütleb ta.

Tänaseks on Ernie Button välja andnud ka raamatu The Art of Whisky, mida saab osta siit: Amazon või Barnes and Noble. Fotograafi töid leiad tema kodulehelt (website) ja Instagramist.

Vaata imelisi fotosid SIIT.

 

Enriika Vunk

uudised@eestifoto.ee