Uudised

Maailma parim loodusfoto on paaritumise eest võitlevatest isasmesilastest

13 oktoober 2022

Möödunud nädalal selgusid 2022 maailma parimad loodusfotod, kus juba konkursile saadetud piltide valikus oli märgata erilisi pärleid. 

"Enamik reisiplaane olid möödunud aastal tühistatud ja näib, et seetõttu olid fotograafid kulutanud ekstra aja kaalumaks, milliseid fotosid konkursile esitada," sõnas žüriiliige uudistekanalile CNN. "Tulemuseks on fotode seeria, kus on sügavalt mõtlemapanevaid fotosid, aga ka pilte, mis toovad rõõmu ja panevad looduse üle imestama."

Aasta parima foto tiitli sai ameeriklanna Karine Aigner oma pildiga Suur Sumin (The big buzz - ingl.k). Fotol on kujutatud eriline stseen puntras sumisevatest isastest mesilastest, kes plaanivad paarituma hakata ainsa emasloomaga. Foto on tehtud Texase rantšos kõrvetava liiva taustal. Zürii esimees Roz Kidman Cox kirjeldas lähikaadrit "otse pildile veerevana". Ühtlasi näitab Aigneri "mesilase tasemel" ülesvõetud lähikaader hävineva liigi meeleheidet, mida omakorda ohustavad nii kliimamuutused, pestitsiidid ja elupaikade kadu. 

Fotokonkursi 58-aastase ajaloo jooksul on tegu viienda naisega, kes on peapreemia vääriliseks hinnatud. Võitjad valiti 19 erinevas kategoorias. Esitati 50 000 pilti fotograafidelt 95 riigist üle maailma.

Alates möödunud reedest saab fotosid vaatama minna ka näitusele, mis leiab aset Londonis Natural History muuseumis. Näitus jääb üles kuni 2. juulini 2023.

Vaata parimaid siit.

 

Enriika Vunk

uudised@eestifoto.ee