Uudised

AI muudab vanad mustvalged fotod värviliseks

28 september 2022

Tahad teada, millised oleks sinu või su vanaema lapsepõlvefotod värvilisena? Aga palun, Palette on tasuta veebipõhine rakendus, kus saad üles laadida oma vanad mustvalged fotod ja tehisintellekt muudab need värviliseks.

Otsi välja oma vanad fotoalbumid, skanneeri foto arvutisse ja mine Palette kodulehele. Lae pilt üles ja oota. Tehisintellekt muudab selle värviliseks. Foto peale noolega osutades näed sinna tekkinud märksõnu, mida AI sealt pildilt välja luges. Edasi saad valida 20 erineva värvilise filtri abil just endale sobiva koloriidi. (Loo juures olev mustvalge foto on pärit minu isiklikust fotoalbumist, mis on Palette abil värviliseks pildiks muudetud - toim.)

Palette on loonud prantsuse kunstnik Emil Wallner, kes on tuntud näiteks nende tööde poolest: colorizing Gustav Klimt’s faculty paintings with AI. Wallner jagas Palette Reddit platvormil juba möödunud kuul ja sai väga suure toetuse osaliseks. Nimelt loeti tema postitust umbes miljon korda ja vähemalt 100 000 korral käidi Palette platvormiga tutvumas. "Olen neid AI mudeleid, mis mustvalgeid pilte värviliseks muudavad, loonud juba viis aastat ja seda nii hobi kui töö korras," sõnas Wallner veebilehele Petapixel. "See tundub mulle põnev, kuidas mustvalge pilt värvilisena välja näeks - sageli näed pildi värviliseks muutes selle uusi detaile ja tegelikult muutub ka pildi üldine õhkkond," lisas ta.

Mõned ajaloo õpetlased peavad mustvalgete piltide värviliseks muutmist ajalugu kahjustavaks, kuid Wallner on eri meelt. "Niimoodi on palju lõbusam ajalugu õppida, pealegi ei pea siis inimene enam fotot oma keelekasutusega redigeerima." Palette on tema sõnul piisavalt tark, et lisaks värvide lisamisele oskab see arvestada ka pildilolevate valgusoludega. "Olin isegi üllatunud, kui intelligentne Palette on!" imestas Wallner ja lisas, et kindlasti ei asenda see professionaalset fotode töötlust.

Palette on saadaval kõigile üle maailma ja see ühildub enamike veebilehitsejatega. Fotod, mis on loodud Palette abil on selle serveritest peale värviliseks muutmist automaatselt kustutatud ja autoriõigused kuuluvad platvormi kasutajale.

 

Enriika Vunk

uudised@eestifoto.ee